Christophe Mignon

Christophe är femte generationens vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans 6.3 hektar odlingar planterades av farfarsfar, och är spridd över trettio vinmarker i området.

Den här delen av champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist - 90 procent av hans odlingar består av druvsorten. Resten är pinot noir och chardonnay.

Pinot meunier mår väldigt bra i lerjorden här, som är rik på den kalkrika sedimentära stenorten ”tuffeau”, som kommer från 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau liknar krita och har en mycket bra förmåga att behålla fukt samt behålla en sval temperatur.

Pinot meunier ses i allmänhet som en relativt rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med Pinot noir och Chardonnay som är mer ansedda. Men allt handlar ju egentligen om odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, som till exempel Jérôme Prevost and Aurélien Laherte, som gör pinot meunier-baserad champagne på samma nivå som regionens allra största namn.

Mignon jobbar biodynamiskt, men utan certifiering. Han omvärderar och utmanar hela tiden alla olika delar av sin odling, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han försöker att plocka sina druvor vid optimal mognad för att, om möjligt, undvika att använda dosage i vinerna. Vinerna växer upp på tank och är väldigt precisa i uttrycket. De är alltid fruktiga, rena och mineraliska.

Viner

Ursprung: Festigny
Druvsort: 35 år gammal Pinot Meunier
Jord: Lera, silt & kalksten. syd/syväst exponering
Uppväxt: Jäst på emaljerad ståltank.
ingen dosage
Tillsatt SO²: < 35mg/l
Press: Horisontell pneumatisk press
Odling: Geologic
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Festigny, Le Breuil.
Druvsort: 40 år gammal Pinot Meunier
Jord: Lera, silt & kalksten. syd/syväst exponering
Uppväxt: 4 år sur latte
Tillsatt SO²: < 35mg/l
Press: Horisontell pneumatisk press
Odling: Geologic
Volymer: 750ml
Ursprung: Festigny & Le Breuil
Druvsort: Chardonnay
Jord: kalkhaltig- & finkornig lera
Uppväxt: jäst på emaljerad tank
uppväxt 1 år på gamla foudre.
Press: pneumatisk
Odling: Geologic
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: