Alessandro Viola

Alessandro Viola växte upp på Sicilien, och kunde i vuxen ålder inte låta bli att notera hur allt fler odlare vänder sig bort från bekämpningsmedel och högteknologiska metoder för att i stället fokusera på hälsosamma jordar och rena viner. Alessandro kom i kontakt med naturliga viner när han jobbade i Georgien och Piemonte, vilket gav honom inspiration till att starta eget i området Pietra Rinosa nära den lilla byn Alcamo på västra Sicilien.

Här gör han en mousserande metodo classico av inhemska druvan catarratto som vuxit på kalkblandad lera och sedan fått jäsa i ståltank. Dessutom ett stilla vitt av druvsorten grillo, även detta i ståltank, samt en röd blandning av nero d'avola, syrah, och nerello mascalese, som delvis får utvecklas i kastanjefat.

Viner

Ursprung: Contrada da Fastuchera, Alcamo
Druvsort: Catarratto
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Metodo classico från skörden 2014. 90% spontanjäst i tank och resten i barrique. Degorgerad 2017. 20 månader sur lattes.
hl/ha: 70
Tillsatt SO²: 25 mg/l
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Pietra Rinosa, Alcamo
Druvsort: Grillo
Jord: Lera
Uppväxt: Spontan jäsning och sex månaders lagring i ståltank
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Pietra Rinosa, Alcamo
Druvsort: Grillo
Jord: Lera
Uppväxt: Spontan jäsning och sex månaders lagring i ståltank
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Giardinazzo (Monte Bonifato, Alcamo)
Druvsort: Catarratto, planterade 1993
Jord: Kalk
Uppväxt: Spontan jäsning och nio månaders lagring i stora fat
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada da Fastuchera & Contrada Pietra Rinosa, Alcamo
Druvsort: 60% nero d'avola, 30% syrah, 10% nerello mascalese, planterade 2006
Uppväxt: Spontan jäsning med tio dagars maceration. 70% av vinet lagrat i tank och 30% i kastanjefat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada da Fastuchera & Contrada Pietra Rinosa, Alcamo
Druvsort: 60% nero d'avola, 30% syrah, 10% nerello mascalese, planterade 2006
Jord: Lera & kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning med tio dagars maceration. 70% av vinet lagrat i tank och 30% i kastanjefat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Pietra Rinosa, Trapani
Druvsort: Grillo
Jord: Lera
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank. ca 80 g/l restsötma
Odling: Ekologisk
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: